2013-03-08 13:34:28• hírek • Szatmár.ro

Debrecenben és Kolozsváron vendégszerepel a Dsida-est

A debreceni Csokonai Színház Horváth Árpád Stúdiószínházában vendégszerepel 2013. március 9-én a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának „...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." című Dsida-estje. Az előadást március 13-án és április 12-én a kolozsvári közönség is újra megtekintheti a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiójában.

A debreceni Csokonai Színház Horváth Árpád Stúdiószínházában vendégszerepel 2013. március 9-én, helyi idő szerint 19 órától a Harag György Társulat által itthon és Erdély különböző színházaiban (a Kolozsvári Állami Magyar Színházban és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban) már nagy sikerrel játszott „...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." című Dsida Jenő „pódium estélye".

A Társulat örökös tagja, Szugyiczky István által összeállított és rendezett produkcióban, Kovács Éva Poór Lili-díjas színésznő, a Harag György Társulat örökös tagja mellett vendégművészként Bogdán Zsolt Jászai- és kétszeres UNITER-díjas érdemes művész és Csutak Réka színésznő, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának művészei is fellépnek.
A Dsida-estet a március 9-i, debreceni vendégjátékot követően március 13-án, illetve április 12-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház új stúdiótermében is megtekinthetik az érdeklődők.

„A rendszerváltás óta már nem tiltott üzenet Dsida Jenő lélektől lélekhez címzett művészete. Most már helye van a pódiumon és az életünkben a hitnek, az imának, a zsoltárnak, szokatlan módon még akkor is, ha az Magyar Zsoltár. Bekerülhetett az új
alkotmányba az »Isten áldd meg a magyart« és bekerülhet az életünkbe is. Helyet - és ahol csak lehet - főhelyt, kap Isten. A folyamat elindult és ezzel megtörtént egy cinikus, züllött, hitüldöző rendszer leváltása.

Most már van valóságos lehetőségtartalma az »Ülj ide, gyűlj ide, népem/s hallgasd, amint énekelek« Dsida-i gondolatnak is. Ebben hisz és erről vall Szugyiczky István szatmárnémeti születésű színművész a művészi estély rangos irodalmi anyagának szerkesztő-rendezője. Le tudott mondani több gyakran elmondott, ismert Dsida versről, de nem tudott lemondani a kiaknázhatatlan Psalmus hungaricus-ról. Jól tette!

A pódiumi beszédnek azon a közvetlen, emberi, lélektől lélekig ható hangján, ahogy Bogdán Zsolt tolmácsolja a Magyar Zsoltár részletét, újabb megvilágításban hozta elénk Erdély népének drámáját, felmutatva a 21. századi magyar értelmiségi Magyar Zsoltárát, éljen az akár az anyaországban.

A néző lelkében, visszhangra találnak Bogdán Zsolt kétszeres UNITER-díjas érdemes művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas, Csutak Réka színművész Dsida-szavai. A hallgató lelkében visszhangra talál és vihart kavar ez az előadás, torokszorító, könnyes vihart,
önvizsgálatra késztető vihart, szellemet, lelket megtisztító vihart." (Csirák Csaba)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: